Results 1 to 10 of 10

Thread: Vodacom having troubles?

  1. #1
    Gold Member irneb's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Jhb
    Posts
    625
    Thanks
    37
    Thanked 111 Times in 97 Posts

    Vodacom having troubles?

    I'm not sure what's going on. This morning my cellphone's got no connection whatsoever. But it's intermittent! After several turn-off/on cycles I get various results:

    1. Only phone - no data
    2. Edge data, but no phone
    3. HSDPA data, no phone
    4. GPRS with phone

    So I turned of the "automatic" network connection, selected the "Search networks" option in the settings menu, selected Vodacom ... and after 1 hour it's still showing a message of:
    Your network mode will be changed to manual. Registering on Vodacom-SA...
    The connection icons show GPRS and Phone at full strength.

    Wait a minute! As I'm typing the data icon just changed to EDGE! Are they changing something in the Sandton area at present?
    Gold is the money of kings; silver is the money of gentlemen; barter is the money of peasants; but debt is the money of slaves. - Norm Franz
    And central banks are the slave clearing houses

  2. #2
    Gold Member irneb's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Jhb
    Posts
    625
    Thanks
    37
    Thanked 111 Times in 97 Posts
    Scratch that! It just changed to HSDPA mode, but the phone strength icon change to a red PLUS, with a message of "Emergency calls only".

    The data does work as I can download emails, juts tested! But no phone connection! Went onto the vodacom site and logged in, it shows I've got credit in the account and still some 150MB of data left ... so that's not it!
    Gold is the money of kings; silver is the money of gentlemen; barter is the money of peasants; but debt is the money of slaves. - Norm Franz
    And central banks are the slave clearing houses

  3. #3
    Gold Member Martinco's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Rustenburg
    Posts
    927
    Thanks
    175
    Thanked 136 Times in 108 Posts
    I found the same since yesterday........." connection error "
    Martin Coetzee
    Supplier of Stainless Steel Band and Buckle and various fastening systems. Steel, Plastic, Galvanized, PET and Poly woven.
    We solve your fastening problems.
    www.straptite.com

    You may never know what results will come from your actions, but if you do nothing, there will be no results... Rudy Malan 05/03/2011

  4. #4
    Diamond Member AndyD's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Cape Town
    Posts
    4,403
    Thanks
    513
    Thanked 854 Times in 687 Posts
    If you try your sim card in a different phone and it's still the same then it has to be a network issue.

    I have to be honest, in Cape Town I can only remember Vodacom network issues once in the last 3 or 4 years, there was no service for a full afternoon so I'm hoping for your sake their tech staff are jacked up and on the ball.
    _______________________________________________
    I am special and so is Vanash.
    _______________________________________________

  5. #5
    Gold Member garthu's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Midrand
    Posts
    595
    Thanks
    39
    Thanked 65 Times in 55 Posts
    Seems to be Vodacom, none of use can make calls at the mo.. maybe the towers are going on strike? Yesterday i was hopping up and down about the Cellc signal, todays that fine.. now we cant make calls on Vodacom today
    Garth

    Electric fence Installation : www.midrand-electronics.co.za
    Free Classified Adds : www.bgone.co.za

  6. #6
    Gold Member irneb's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Jhb
    Posts
    625
    Thanks
    37
    Thanked 111 Times in 97 Posts
    I've just had a friend complain of it as well!

    BTW, I found a "work-around" to the situation: My phone (a Motorola Milestone with Andriod 2.2) has an option to connect using 2G instead of 3G/HSDPA (apparently for battery saving). But if I switch the option on, it seems to have phone connection with either GPRS/EDGE. At least it's usable, not fast on data though! Perhaps their 3G connection's down? Since every time I turn of this limit I get HSDPA connection but no phone!
    Gold is the money of kings; silver is the money of gentlemen; barter is the money of peasants; but debt is the money of slaves. - Norm Franz
    And central banks are the slave clearing houses

  7. #7
    Diamond Member Justloadit's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Johannesburg
    Posts
    2,671
    Thanks
    88
    Thanked 544 Times in 460 Posts
    Blog Entries
    1
    I had this problem yesterday in the south of Johannesburg with my iPhone, maybe it is a rolling problem. Today it seems fine.
    Victor - Knowledge is a blessing or a curse, your current circumstances make you decide!
    Solar and LED lighting solutions - www.microsolve.co.za

  8. #8
    Diamond Member tec0's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Africa
    Posts
    4,270
    Thanks
    1,656
    Thanked 439 Times in 386 Posts
    Blog Entries
    3
    My mom uses Vodacom and when she send me a text it comes trough about 14 times “per message” for every massage! I had a 173 SMS’s in 1 day from Vodacom. that is a lot...
    peace is a state of mind
    Disclaimer: everything written by me can be considered as fictional.

  9. #9
    Moderator IanF's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Jhb
    Posts
    2,615
    Thanks
    191
    Thanked 520 Times in 398 Posts
    I got an SMS apology from Vodacom at 9 last night about the network outage. They did say it was restored,
    Only stress when you can change the outcome!

  10. #10
    Gold Member irneb's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Jhb
    Posts
    625
    Thanks
    37
    Thanked 111 Times in 97 Posts
    Yep it seems to be functioning again today. Must've been some hiccup.
    Gold is the money of kings; silver is the money of gentlemen; barter is the money of peasants; but debt is the money of slaves. - Norm Franz
    And central banks are the slave clearing houses

Did you like this article? Share it with your favourite social network.

Did you like this article? Share it with your favourite social network.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •