Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: so over feeling sorry for customers

  1. #1
    Suspended
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    2,346
    Thanks
    0
    Thanked 254 Times in 209 Posts

    so over feeling sorry for customers

    i have adopted a new attitude with my make it work...workmanship.

    if you are stupid enough to get 5 aircons fitted and let the a/c company connect the units without getting a qualified electrician to work out the load on the socket outlest because they are just 9000 units and 12 000 units connected to the socket outlet...then you must pay twice...once for the aircon company to install and connect then again for the electrician to come and do the job properly...run more circuits.

    this is becomeing good bussiness for us electricians and the beuty is the people are desperate...because the units are tripping when it is 30 + degrees and the fridge and everything goes off...so they need it done asap...i love it.

    i listend to a salesman trying to sell aircons to one of my customers and when i confronted him about the problem...he said he would get back to me...yes i ran seperate circuits for the customers...dont forget aircons are like motors they have a startup current...even thought the new use less start up current....it is still there and putting in a 30 amp breaker using 2.5 mm twin &e is not the way to overcome the problem.

    joints in the cable which dont reach the plug socket are causeing major fires...been to a couple...surprised the insurance comapnies pay out for this type of thing...in fact my mates granny flat burnt to the ground because of a bad connection on the lead between the a/c unit and the socket...and something else to be careful of...man you must see how the unit explodes and flies across the room...lucky it didnt kill the tenant...infact if it wasnt for the unit exploding and waker her up she would have died from the smoke which filled the room.

  2. #2
    Gold Member Sparks's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Port Elizabeth
    Posts
    872
    Thanks
    18
    Thanked 123 Times in 94 Posts
    Yip, there's only one way & that's the right way. Which of our "intelligent" clients would have the local butcher do their surgeon's job?....

  3. #3
    Full Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Scotland
    Posts
    46
    Thanks
    2
    Thanked 5 Times in 4 Posts
    Hi there Murdock,just a few questions hope you dont mind-when you say 9000 and 12000 is that for all 5 of them and what watts were they?what did you put those aircons on breaker wise?Also the size of cable?im just curious as we never needed aircons in scotland its cold enough haha.

    Scott

  4. #4
    Diamond Member tec0's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Africa
    Posts
    4,320
    Thanks
    1,710
    Thanked 442 Times in 389 Posts
    Blog Entries
    3
    murdock > I am planning to convert a small room into a small office space, now the problem is there is only 1 plug in the room. Connected to a 30 amp breaker. I need to connect 2 computers and a printer fax combo. Now what would be the best way to go about it? Both the PCs will have 1kw UPS sucking power. I was thinking a multi plug would do the trick but now I am not so sure anymore.

    It is not my house so a modification is out of the question.


    So basically what protection system can I install that will avoid an untimely death?
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	plug.jpg 
Views:	58 
Size:	43.6 KB 
ID:	1905  
    peace is a state of mind
    Disclaimer: everything written by me can be considered as fictional.

  5. #5
    Diamond Member Justloadit's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Johannesburg
    Posts
    2,934
    Thanks
    108
    Thanked 594 Times in 504 Posts
    Blog Entries
    1
    Tec0, at 30 Amps you could drive almost 7Kwatts of load. The multi adapter you showing is more than ample for your application. They are usually rated at about 2Kwatts or 10Amps, depends on the thermal breaker, the round red button just below the switch. No need to modify the house
    Victor - Knowledge is a blessing or a curse, your current circumstances make you decide!
    Solar pumping, Solar Geyser & Solar Security lighting solutions - www.microsolve.co.za

  6. #6
    Diamond Member AndyD's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Cape Town
    Posts
    4,797
    Thanks
    559
    Thanked 910 Times in 735 Posts
    Quote Originally Posted by tec0 View Post
    .......there is only 1 plug in the room. Connected to a 30 amp breaker.
    A 30 Amp breaker on a socket circuit.....would be worth investigating the cable size because the standard install puts socket circuits on a 20A breaker. An old installation standard used 4mm cabling on a 25A breaker.....but not 30Amp.

    I would use a multi plug as you showed but spend a little extra and get one with surge protection built in.
    _______________________________________________

    _______________________________________________

  7. #7
    Diamond Member tec0's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Africa
    Posts
    4,320
    Thanks
    1,710
    Thanked 442 Times in 389 Posts
    Blog Entries
    3
    I did a bit of a inspection, now I cannot see what type of wiring was used because it is really old but other than that every breaker in the home is about 30 Amp so if I understand it correctly this house is a disaster waiting to happen, cable burning and then flames and no more me?? Oh the stove is on a 60 amp??

    I will take a few photos if you think it can help?
    peace is a state of mind
    Disclaimer: everything written by me can be considered as fictional.

  8. #8
    Gold Member Sparks's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Port Elizabeth
    Posts
    872
    Thanks
    18
    Thanked 123 Times in 94 Posts
    30A is fine if the cables are 4mm or thicker. The CB rating is relevant to the cable diameter. Max for 2.5mm cable is 26A.

  9. #9
    Silver Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    cape town
    Posts
    308
    Thanks
    3
    Thanked 43 Times in 37 Posts
    a 16 amp socket outlet can be supplied by a c/breaker not exceeding 20 amp regardless of cable size above 2,5mm
    25% + 16 amps = 20 amps
    same for 32 amp socket outlets: 32 +25% = 40 amp c/breaker 6mm cable

  10. #10
    Gold Member Sparks's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Port Elizabeth
    Posts
    872
    Thanks
    18
    Thanked 123 Times in 94 Posts
    Where can I get a 15A or 10A rated light fitting please? And for the plug circuit which was extended with (2.5mm) to include lights I would also like to purches 20A light fittings.

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Feeling Negative
    By Alan in forum South African Politics Forum
    Replies: 11
    Last Post: 19-Jun-07, 08:40 AM
  2. Good feeling
    By Chris Bouwer in forum General Chat Forum
    Replies: 1
    Last Post: 23-Oct-06, 08:39 PM
  3. COSATU feeling left out in the cold.
    By Dave A in forum General Business Forum
    Replies: 9
    Last Post: 08-Aug-06, 09:04 PM

Did you like this article? Share it with your favourite social network.

Did you like this article? Share it with your favourite social network.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •