Results 1 to 8 of 8

Thread: Stove Connection

  1. #1
    Full Member
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    Mpumalanga
    Posts
    37
    Thanks
    14
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Stove Connection

    Is it advisable or say a good practice not to buy a stove circuit breaker and cable when you do not know the full load current of the stove to be connected?

    I see they normally supply a stove with a 4mm cable protected by 32A breaker (assuming full load current of the stove to be 32A). I see a new house without a stove circuit, when I ask they said they want to get the stove first to avoid buying a wrong cable and breaker.

    Is these a common practice?

    Thanks in advance for your comments.

  2. #2
    Bronze Member
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Port Elizabeth
    Posts
    199
    Thanks
    5
    Thanked 52 Times in 40 Posts
    In our area of SA we generally install 6 sqmm 2 core with 40 Amp circuit breaker

  3. #3
    Platinum Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    KZN
    Posts
    1,770
    Thanks
    80
    Thanked 155 Times in 134 Posts
    Quote Originally Posted by Ishmaelmo View Post
    Is it advisable or say a good practice not to buy a stove circuit breaker and cable when you do not know the full load current of the stove to be connected?

    I see they normally supply a stove with a 4mm cable protected by 32A breaker (assuming full load current of the stove to be 32A). I see a new house without a stove circuit, when I ask they said they want to get the stove first to avoid buying a wrong cable and breaker.

    Is these a common practice?

    Thanks in advance for your comments.
    It was common practice back when hobs and ELO where all the rage...we would install 4 mm wire with 32 amp breakers to each unit.

    In this day and age...anything is possible.

    I would agree with the person who wants to get the stove first...the reason...there are many option to choose from in this day and age...for example i have a 20 amp breaker feeding a plug socket for my stove...and you ask how is that possible...i have a gas stove and only the igniter requires power.

    The other option is a plug in stove...common in houses and granny flats where they dont have lots of power.

    Then there is the induction stove...also only requires a socket outlet.

    Then lastly you have the old traditional stove which sucks power...it requires a 40 amp breaker with a 6 mm cable.

    Just remember different provinces have different stove requirements

  4. #4
    Full Member
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    Mpumalanga
    Posts
    37
    Thanks
    14
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Alright! Thank you guys for your feedback. Really appreciate it.

  5. #5
    Full Member
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    Mpumalanga
    Posts
    37
    Thanks
    14
    Thanked 1 Time in 1 Post
    I suppose not wiring it appears to be a good option to avoid buying a wrong breaker and cable to supply the stove.

  6. #6
    Site Caretaker Dave A's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Durban, South Africa
    Posts
    21,633
    Thanks
    3,131
    Thanked 2,523 Times in 2,124 Posts
    Blog Entries
    12
    Assuming the location of the stove is known, one would hope at least there's conduit with draw wire in place.
    The trouble with opportunity is it normally comes dressed up as work.

    Alcocks Electrical Services | Alcocks Pest Control & Entomological Services

  7. #7
    New Member
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    pretoria
    Posts
    7
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    hi there
    concerning maintenance
    scenario:client calls to repair stove and requests that the lower element be replaced
    upon opening up the stove and replacing the element and thermostat and oven is now working the electrician notices that there are other issues that the previous person working on the oven did not address, like the extra connector block fastened with cable ties or the cable gland broken .am i responsible to now ensure that these extra items are repaired or do i just send a whatapp pic to the owner and let him decide ?
    thank you
    bevin

  8. #8
    Platinum Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    KZN
    Posts
    1,770
    Thanks
    80
    Thanked 155 Times in 134 Posts
    A common problem...stove isolator location...so many people fit the isolator in the middle behind the stove...not so smart.

    It is a bad as the electrical engineer who designs the wiring layout for the KFC's ...boiling hot oil with the plugs behind the cookers...bad bad bad idea....besides the damage to the plastic sockets they spec ...just imagine trying to switch it off when the oil is on fire.

Similar Threads

  1. COC for an electric stove
    By ians in forum Electrical Contracting Industry Forum
    Replies: 10
    Last Post: 06-Sep-18, 08:29 PM
  2. Electrical Gas Stove connection and certificate
    By Leecatt in forum Electrical Contracting Industry Forum
    Replies: 10
    Last Post: 29-Apr-16, 09:28 PM
  3. gas stove connection
    By ians in forum General Chat Forum
    Replies: 3
    Last Post: 09-Feb-15, 11:44 AM
  4. COC for a gas stove
    By ians in forum Electrical Contracting Industry Forum
    Replies: 5
    Last Post: 23-Jan-15, 01:24 AM
  5. stove plate
    By murdock in forum Technology Forum
    Replies: 7
    Last Post: 31-Mar-10, 11:24 PM

Did you like this article? Share it with your favourite social network.

Did you like this article? Share it with your favourite social network.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •